Przepisy na pierniki

Jako spadkobiercy wielowiekowej tradycji wypieku przepysznego piernika, wiemy, jak ważne jest zachowanie dla przyszłych pokoleń najlepszych przepisów na pierniki. Dlatego, jeżeli posiadacie przepisy niespotykane lub tradycyjne, przekazywane w Waszych rodzinach z pokolenia na pokolenie, przesyłajcie je do nas i podzielcie się nimi z innymi miłośnikami pierników.

Co pół roku na naszej stronie internetowej ogłosimy, który przepis zasłużył na miano najlepszego przepisu piernikowego. Na autora takiego przepisu czeka zestaw pierników wykonanych ręcznie przez Mistrzów i Wiedźmy z Muzeum Piernika.

Pamiętajcie, każdy przepis, nieważne, czy jest on waszym własnym, najnowszym wynalazkiem, czy też starą rodzinną pamiątka, wart jest przekazania!
 

Piernik Toruński

 

Razem z prof. UMK Radosławem Dumanowskim – historykiem, pasjonatem i znawcą kuchni staropolskiej polecamy doskonały przepis na Piernik Toruński pochodzący z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. "Jedyne praktyczne przepisy..." wydanej w 1885 roku (zachowaliśmy oryginalną pisownię):

Kwartę miodu czystego zrumienić z łyżeczką od kawy suchej skórki pomarańczowej. Łyżeczką goździków i dwoma łyżkami stołowemi anyżu, wszystko ostudzone i przesiane.

Następnie zaparzyć tym miodem dwie kwarty mąki żytniej mocno ogrzanej i przesianej. To wszystko dobrze wyrobić warząchwią - aby nie było grudek mąki.

Wbić w gorące ciasto cztery całe jajka, wymięszać dobrze i zastudzić w zimnem miejscu. Dodać potem łyżkę stołową z górą potażu (używanego do ciast) z kieliszkiem spirytusu i jednem żółtkiem - wymięszać to ciasto raz jeszcze - wyrobić dobrze, (co mówiąc w nawiasie - nie łatwo przychodzi, gdyż ciasto jest twarde, elastyczne), dodać migdałów grubo krajanych, według gustu, wyrobić i kłaść na cal grubo - na blachę wywoskowaną.

Jajkiem posmarować, ubrać całemi migdałami, cykatą i.t.p., piec w piecu tak gorącym jak na bułki około 45 minut. Większy piernik jak po kwarcie miodu, trochę dłużej, mniejszy kródzej. Piernik taki daje się długo zachować - jest wilgotny, kruchy, na podobieństwo dawnych toruńskich. Piernik ten jest trudny w robieniu ale pewny i dobry.

 

Piernik zimowy

Składniki:
50dag mąki pszennej, 2 jaja, 25dag cukru, 1/4l miodu, łyżeczka sody oczyszczonej, pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, wszystko utłuczone i przesiane. Korzeni ma być mała łyżeczka.

Wykonanie:
Miód roztopić z przyprawami. Dodać cukier i jajka. Wymieszać i wyrobić ciasto jak na rzadkie kluski, dodając stopniowo mąkę. Pozwolić ciastu \\\"odpocząć\\\" przez dobę. Piec na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

 

Piernik Babci Cecylii

Składniki:
1/2kg miodu, 2 szklanki cukru, 25dag masła, 1kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 torebki przyprawy korzennej do piernika

Wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Zostawić do ostygnięcia. Do letniej masy dodawać stopniowo: mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, jajka i przyprawy korzenne.

Wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do kamionkowego naczynia, nakryć ściereczką i zostawić na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu, by ciasto dojrzało. Po tym czasie podzielić je na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy i piec około 30 minut w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu przełożyć pierniki powidłami lub kremem. Ciasto może tez być bazą do upieczenia drobnych pierniczków (wtedy trzeba je cienko rozwałkować). Pierniki upiec tydzień przed Świętami, bo potrzebują czasu, by skruszały.

 

Piernik Świąteczny

Składniki:
25 dag cukru, 40 dag miodu, 5 jajek, 1/2 kg mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 15 dag masła, 5 łyżek koniaku, 1 torebka przypraw do pierników, po 10 dag posiekanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, po 10 dag rodzynek, pokrojonych suszonych śliwek i skórki pomarańczowej, połamana na małe kawałki tabliczka czekolady deserowej.

Wykonanie:
Rozpuścić cukier, miód, masło z dodatkiem przyprawy korzennej. Ubić 5 jajek dodając kakao i koniak. Masę jajeczno-kakaowo-koniakową dodać do miodu z dodatkami i połączyć. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać bakalie, wymieszać. Wlać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę do połowy wysokości. W razie potrzeby użyć dwóch blaszek, bo piernik mocno rośnie. Piec w temp. 180 stopni C. przez 70 minut. Można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.

Polewa Czekoladowa:
20 dag cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki gorącego mleka.