fbpx

Warsztaty zdobienia w Żywym Muzeum Piernika

Wiedzieliście, że sztuka lukrowania w Polsce rozwijała się już w XVIII wieku? Ta ponad 300 letnia tradycja nadal jest żywa i coraz chętniej kultywowana, co wcale nie dziwi, bo ciężko oprzeć się wypiekom pięknie przyozdobionym słodkim lukrem. Przed jego wynalezieniem, wypieki zamaczano w syropie cukrowym, można więc założyć, że to od tego syropu wywodzi się lukier. Im bardziej stawał się on popularny, tym więcej zaczynano z nim eksperymentować np. dodając do niego barwniki. Aby uzyskać żółty kolor wykorzystywano szafran, zielony – sok ze szpinaku, czerwony – sok z buraków, a niebieski – płatki chabru.

W naszym muzeum będziecie mogli rozpocząć swoją podróż z cukrowym dekorowaniem. Pod okiem naszych artystek malarek poznacie podstawy technik lukrowania, nauczycie się jak przygotować lukier królewski, a następnie udekorujecie swoje własne piernikowe serce.

Warsztaty dekorowania odbywają się co godzinę, po zakończeniu pokazu w sali na II piętrze.

Cena to 8 zł, w skład w której wliczony jest instruktaż, a także serce z piernika oraz lukry.